Το πεπρωμένο θύελλα σωστή /Ο άνθρωπος ανήμπορο κλαδί /Πότε η θύελλα ψηλά το ανεβάζει /πότε στα Τάρταρα το κατεβάζει /

κι όταν το πάει με χάρη στα ψηλά /Καυχιέται το κλαδάκι για τα δικά του τα φτερά!


Hieronymus Lorn



Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Asc, M/C και άλλα σημεία ως παράγοντες διαφοροποίησης



Ένα ερώτημα, μια απορία, που εύλογα μου διατυπώνουν σπουδαστές μου, είναι η εξής: ωραία ερμηνεύετε το ωροσκόπιο π.χ. του Oscar Wilde και εξηγείτε το λογοτεχνικό του ταλέντο μέσα από το ωροσκόπιό του. Όμως την ίδια μέρα με το λογοτέχνη δε γεννήθηκαν και άλλα άτομα; Γιατί αυτά δεν έγιναν Oscar Wilde;

Στο ρώτημα αυτό 2 απαντήσεις μπορούν να δοθούν· ας τις δούμε αμφότερες προσεκτικά:

Α) Το ωροσκόπιο είναι ένα σύνολο δυνατοτήτων, σίγουρα πολλών, αλλά όχι κάτι «σώνει και καλά δεδομένο». Κανένα ωροσκόπιο δε λέει ότι θα γίνεις αυτό ή εκείνο, απλώς ότι μπορείς να γίνεις αυτό ή εκείνο αν υπάρξουν οι αντικειμενικοί και υποκειμενικοί παράγοντες π.χ. ένα τρίγωνο Ερμή- Ουρανού ευνοεί την ασχολία με την Τεχνολογία, αλλά πώς αυτό μπορεί να υλοποιηθεί όταν ζεις στον Αμαζόνιο, σε περιοχές που δεν υπάρχει καν ηλεκτρικό; 

Σίγουρα θα έχεις ιδιαίτερη ευστροφία και επινοητικότητα αλλά για «χάκερ»... μας φαίνεται κάπως «χλωμό». Άρα εκτός από το ωροσκόπιο καθοριστικό ρόλο έχει το περιβάλλον (οικογενειακό, σχολικό κ.ά.), το πολιτιστικό πλαίσιο, οι κλιματολογικές συνθήκες και οι κληρονομικές προδιαθέσεις. Όπως έλεγε η ιδιοφυΐα της Αστρολογίας, ο Lefeldt «το ωροσκόπιο είναι ¨μόνο¨ το αρχιτεκτονικό σχέδιο με το οποίο ο θεός κατασκευάζει τον άνθρωπο» και επειδή αυτό το «μόνο» λίγο δεν είναι, γι’ αυτό ο Lefeldt βάζει το «μόνο» σε εισαγωγικά (κατά λέξη: “Das Horoscop istnurder goetliche Bauplan des Mensches”). 



Σύμφωνα λοιπόν μ’ αυτήν την άποψη οι αστρολογικές συνιστώσες λειτουργούν σε σχέση με τους κοινωνικούς, βιολογικούς και πολιτισμικούς παράγοντες στο να κατανοηθεί η ολότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Β) Όμως υπάρχουν και κάποιοι που θέλουν να πιστεύουν στον πρωταρχικό και κυριαρχικό ρόλο του ωροσκοπίου και υποστηρίζουν πως το ωροσκόπιο «είναι τα πάντα». Δε θα μπούμε τώρα στην εξέταση αυτού του θέματος, απλώς θα πρέπει να ξέρουν, όσοι το υποστηρίζουν, πώς αν το δεχτούμε αυτό, πρέπει και να εξηγήσουμε γιατί όσοι γεννήθηκαν ίδια μέρα και ώρα σε ίδιο τόπο έχουν διαφορετική πορεία ζωής (σίγουρα έχουν παρόμοιες εμπειρίες σε όμοια χρονικά διαστήματα, δεν έχουν όμως ίδια πορεία ζωής). Και πάντως, το σημείο διαφοροποίησης όσων γεννήθηκαν ίδια μέρα είναι ο ωροσκόπος, το M/C, το Vertex, ακόμα και ο Equal Ascendant (το Equal προέρχεται από την πρώτη και τελευταία συλλαβή της λέξης Equadorial, που σημαίνει ισημεριανός ωροσκόπος), γι’ αυτό και οι παράγοντες αυτοί πρέπει να μελετώνται πολύ προσεκτικά και, σίγουρα, τα μεσοδιαστήματα που σχηματίζουν με τους 10 κλασικούς - τουλάχιστον - πλανήτες, αλλά κυρίως τα μεσοδιαστήματα που έχουν μεταξύ τους, ειδικά το μεσοδιάστημα Ωροσκόπου /Μ/C, που δηλώνει «καμπή ζωής» και που ισχυρές ενεργοποιήσεις του από πρόοδο και διελεύσεις πραγματικά φέρνουν «καμπή ζωής» (με βάση μάλιστα αυτό το M/Δ γίνεται και η διόρθωση του ωροσκοπίου).

Άρα τα «σημεία» κάνουν τη διαφορά και ο συσχετισμός των πλανητών της ημέρας με τα σημεία, δίνουν τη διαφορετικότητα του ωροσκοπίου. Μα, θα πει κάποιος: πολλοί μπορεί να έχουν ωροσκόπο π.χ. στις 20ο Καρκίνου και να έχουν γεννηθεί άλλες μέρες πώς διαφοροποιούνται. Ξεχνούν πως οι πλανήτες είναι σε άλλα ζώδια, άρα και τα Μ/Δ του ωροσκόπου με τους πλανήτες (που για μας είναι το «κλειδί» της διαφορετικότητας), θα είναι τελείως διαφορετικά.

Το  άρθρο έχει δημοσιευτεί και στο Astrology.gr