Το πεπρωμένο θύελλα σωστή /Ο άνθρωπος ανήμπορο κλαδί /Πότε η θύελλα ψηλά το ανεβάζει /πότε στα Τάρταρα το κατεβάζει /

κι όταν το πάει με χάρη στα ψηλά /Καυχιέται το κλαδάκι για τα δικά του τα φτερά!


Hieronymus Lorn



Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΣΕΦΙΡΑ ΜΠΙΝΑ




Η τρίτη Σεφίρα έχει καθαρά διανοητικό χαρακτήρα και γι’ αυτό συνδέεται και με έναν πλανήτη που έχει σχέση με σοβαρότητα, με διανόηση, με τον πλανήτη Κρόνο. Όσοι είναι εξοικειωμένοι με την Εσωτερική Αστρολογία του συστήματος της Αλίκης Μπέιλη (Βλ. Χρ. Παΐζης, «Εσωτερική Αστρολογία» εκδ. ΑΛΣ) θα συνδέσουν τη Σεφίρα αυτή με την Τρίτη Ακτίνα, η οποία συνδέεται πάλι με τον πλανήτη Κρόνο. Για όσους πάλι δεν μπορούν εύκολα να καταλάβουν τη σύνδεση της διανοητικότητας με τον Κρόνο, ας προσέξουν τα παρακάτω επιχειρήματα:

Α. Ο Κρόνος παραδοσιακά κυβερνά το κατ’ εξοχήν διανοητικό-εγκεφαλικό ζώδιο, τον Υδροχόο, άρα είναι φυσικό να συνδέεται με θέματα διανόησης.
Β. Είναι ημερήσιος κυβερνήτης της τριπλότητας του Αέρα, στοιχείου που κατ’ εξοχήν συνδέεται με διανόηση (την τριπλότητα αυτή την κυβερνά και ο Ερμής ως νυχτερινός όμως κυβερνήτης (βλ. Χρ. Παΐζη «Θέματα Αρχαίας Ελληνικής Αστρολογίας»).
Γ. Ο Κρόνος επίσης κυβερνά και ένα άλλο ζώδιο του αέρα, τον Ζυγό, από έξαρση βεβαίως.
Δ. Κάθε διανοητική δραστηριότητα απαιτεί πειθαρχία, σύστημα και δομή, ιδιότητες που συνδέονται κατ’ εξοχήν με τον πλανήτη.

Από τα παραπάνω πιστεύουμε πως είναι πια ξεκάθαρη η σύνδεση του Κρόνου με την τρίτη Σεφίρα, που είναι κατ’ εξοχήν διανοητική και οι μελετητές της Καμπαλά τη συνδέουν επίσης και με την πρωταρχική νόηση, από την οποία παράγονται τα πάντα.

Με τη Σεφίρα αυτή, που όπως είπαμε, είναι καθαρά διανοητική, συνδέονται και όλα όσα σχετίζονται με βαθιές επιγνώσεις, συνειδητοποιήσεις και κατανοήσεις.

Γι’ αυτό η Σεφίρα αυτή βοηθά να ανακαλύψουμε ποιες είναι οι καρμικές μας υποχρεώσεις, δείχνει για πιο λόγο βρεθήκαμε σε αυτήν την ενσάρκωση, ποιοι είναι οι περιορισμοί που θα δεχθούμε και σε ποιους τομείς θα εκδηλωθούν αυτοί οι περιορισμοί, δείχνει επίσης μέσα από ποιους τρόπους μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε και γενικά να εκδιπλώνουμε τις διανοητικές μας ικανότητες (όπως ευστροφία, κριτική, αντίληψη, ευφυΐα, εξυπνάδα, παρατηρητικότητα, διαίσθηση κτλ.).

Όπως βλέπουμε λοιπόν η Σεφίρα αυτή δεν θα μπορούσε να συνδέεται παρά μόνο με τον Κρόνο , ο οποίος παραδοσιακά θεωρείται πλανήτης του περιορισμού, της υποχρέωσης αλλά, όπως τον ονόμαζαν στον Μεσαίωνα είναι και «Κύριος του Κάρμα» και πάντοτε σε ένα ωροσκόπιο συνδέονταν με τους τομείς στους οποίους μπορούμε να δεχθούμε διάφορους περιορισμούς.

Πλέον είναι ξεκάθαρη η σύνδεση αυτής της Σεφίρας με τον πλανήτη. Η Σεφίρα όμως αυτή λέγεται πως δείχνει και το θηλυκό στοιχείο που υπάρχει μέσα μας και ίσως κάποιος ημιμαθής της Αστρολογίας (και μην ξεχνάμε πως η αμάθεια είναι προτιμότερη από την ημιμάθεια.) απορήσει πως μία Σεφίρα που συνδέεται με το θηλυκό στοιχείο μέσα μας συνδέεται και με έναν αρσενικό πλανήτη όπως ο Κρόνος.

Αυτοί που έχουν όμως κάπως μυηθεί στα ενδότερα της Αστρολογίας, θα γνωρίζουν πως ο πλανήτης κυβερνά ένα θηλυκό ζώδιο, τον Αιγόκερω, ενώ σύμφωνα με την θιβετανική Αστρολογία η φύση του είναι ερμαφρόδιτη και σύμφωνα με ελβετικές σχολές Αστρολογίας η φύση του είναι κυρίως θηλυκή. Γι’ αυτό και η κάρτα «Κόσμος» της Ταρώ, που συνδέεται με τον Κρόνο σε πολλές παραλλαγές της συνδυάζει το αρσενικό με το θηλυκό στοιχείο και ο «Διάβολος», κάρτα του Αιγόκερω (του ζωδίου του Κρόνου) αναπαρίσταται με μία μορφή που είναι αρσενική και θηλυκή. Δεν μπορούμε να επεκταθούμε περισσότερο γιατί, όπως έγραψε και ο Έλληνας μύστης Γράβιγκερ: «Αυτά μέχρις εδώ περί του θεού Κρόνου. Τα περισσότερα ανήκουν στην προφορική παράδοση, γιατί δεν τα αντέχει το χαρτί».

Πάντως όποιος θέλει να μάθει λίγα περισσότερα για τον Κρόνο και τον Αιγόκερω παραπέμπουμε στο άρθρο μας «ο άλλος Αιγόκερως ή το δεύτερο πρόσωπο του Ιανού» και στο βιβλίο μας «Ερμηνευτική Προσέγγιση των καρτών της Μεγάλης Αρκάνας» στο κεφάλαιο για τον «Διάβολο» και τον «Κόσμο».

Ας δούμε τώρα σχηματικά τα θέματα της 3ης Σεφίρας και μετά να κάνουμε εφαρμογή του πως αυτή λειτουργεί σε ένα ωροσκόπιο. Τα θέματά της λοιπόν είναι:

-Η θηλυκή πλευρά που υπάρχει μέσα μας, αν εκδηλώνεται και πως εκδηλώνεται.
-Οι διανοητικές μας ικανότητες, ποιες είναι, πώς εκδηλώνονται και ποια η δυναμική τους.
-Ο σκοπός που ήρθαμε να πραγματώσουμε σε αυτή την ενσάρκωση.
-Οι περιορισμοί που θα δεχθούμε, οι τομείς στους οποίους θα δοκιμασθούμε στα πλαίσια μιας Καρμικής υποχρέωσης.
-Οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να υλοποιούμε τα σχέδια που έχουμε στο νου μας.
-Η ικανότητα να αναγνωρίσουμε την Καρμική μας υποχρέωση και η ικανότητα να την αποδεχθούμε.

Ας δούμε τώρα πως μπορεί να ερμηνευθεί με βάση όσα είπαμε ένας Κρόνος στο Ζυγό στο 12ο οίκο παίρνοντας επίσης υπόψιν πως ο Βόρειος Δεσμός είναι στους Ιχθείς, ζώδιο που συνδέεται με τον 12ο οίκο.

Μεθοδολογικά θα εργασθούμε όπως και με τις προηγούμενες Σεφίρες, θα σχηματίσουμε δηλαδή τρεις ενότητες, η πρώτη θα έχει τις ιδιότητες του Ζυγού, η δεύτερη ιδιότητες του 12ου οίκου και η 3η το περιεχόμενο της Σεφίρας και μετά θα κάνουμε την σύνδεση:

Α. Περιεχόμενο Ζυγού
α) Σχέσεις
β) Γάμος
γ) Συνεργασίες
δ) Τέχνη
ε)Αισθητική
στ) Αρμονία
ζ) Ισορροπία
η) Διπλωματία
θ) Ζώδιο αρσενικό και παρορμητικό στο οποίο ο Κρόνος είναι πανίσχυρος (έχει έξαρση)

Β. Περιεχόμενο 12ου οίκου
1) Θυσία
2) Παρασκήνιο
3) Δοκιμασία
4) Χώροι εγκλεισμού (π.χ. φυλακές, νοσοκομεία)
5) Θρησκεία, μεταφυσική
6) Θάλασσα, όνειρο, φαντασία, διαίσθηση
7) Μοναχικότητα
8) Τέχνη
9) Ότι απόκρυφο

Γ. Περιεχόμενο 3ης Σφαίρας 
I. Θηλυκή πλευρά εαυτού
II. Καρμικές υποχρεώσεις
III. Σκοπός ενσάρκωσης
IV. Δυσκολίες-περιορισμού
V. Διανοητικές ικανότητες
VI. Κατανόηση-αποδοχή των καρμικών υποχρεώσεων

Ένας λοιπόν Κρόνος στο Ζυγό στο 12ο οίκο μπορεί να λειτουργήσει ως εξής πάντα στα πλαίσια και τους ορίζοντες της 3ης Σεφίρας ΜΠΙΝΑ:

1) Η θηλυκή πλευρά (μην ξεχνάμε ο Κρόνος και η Σεφίρα αυτή συνδέονται με την θηλυκή πλευρά του κάθε ενός μας) δεν μπορεί να εκδηλώνεται εύκολα γιατί ο Κρόνος είναι σε αρσενικό ζώδιο, το Ζυγό και εκεί είναι και παντοδύναμος, άρα συγκρατείται πολύ στο να εκφράσει την θηλυκή του πλευρά.

Το ότι πάλι είναι στο 12ο οίκο του παρασκηνίου και του κρυφού, δείχνει πως η θηλυκή πλευρά είναι επιμελώς κρυμμένη, το άτομο την καλύπτει άριστα και μάλιστα διστάζει να εκδηλώσει ακόμα και την ανάγκη για την αγάπη για τρυφερότητα και για όλα τα θέματα που συνδέονται με την θηλυκή πλευρά του εαυτού μας· είναι συνεχώς υπό έλεγχο μήπως εκφρασθεί ένα στοιχείο που θα δείχνει ανάγκη για τρυφερότητα. Η θηλυκότητα θα μπορούσε να εκφρασθεί μόνο στα πλαίσια μιας σχέσης (Ζυγός) η οποία θα ήταν κρυφή (12ος) και πιθανόν και παράνομη (12ος).

2) Οι περιορισμοί που θα υποστεί αυτό το άτομο έχουν να κάνουν με τον τομέα των σχέσεων. Είτε οι σχέσεις που θα κάνει δεν του δίνουν ικανοποίηση είτε με τον τρόπο του πάντα θα προκαλούν δοκιμασίες. Ακόμα και εάν βρει μία σχέση που το καλύπτει, αυτή συνήθως θα είναι παράνομη θα έχει ανησυχία μην αποκαλυφθεί ή μήπως διαλυθεί. Ευνοούνται σχέσεις οι οποίες είναι συνδεδεμένες με διαδικασίες μυητικές, μιας και ο 12ος οίκος είναι κατ’ εξοχήν οίκος τελετουργίας, ο Κρόνος πλανήτης της τελετουργίας και ο Ζυγός ζώδιο ένταξης, άρα ευνοείται μία σχέση που εντάσσει το άτομο στο χώρο του αοράτου, που το βοηθά δηλαδή να δει κρυμμένες πτυχές του είναι του και να έλθει σε επαφή με άλλα επίπεδα ύπαρξης και συνείδησης. Σχέσεις που να έχουν να κάνουν με ταντρικό σεξ ευνοούνται από αυτήν την θέση όπως και κάθε σχέση στα οποία υπάρχει το στοιχείο του διαλογισμού, της εκ βαθέων εξομολόγησης κλπ.

3) Ο σκοπός της ζωής αυτού του ατόμου είναι να μάθει την προσφορά, την θυσία μέσα από μία σχέση η οποία θα καλύπτει τα βαθύτερα στρώματα του Είναι του· πρέπει επίσης να μάθει να βλέπει τη σχέση ως μέσο εσωτερικής εξέλιξης και όχι απλά ως μέσο αποφόρτισης, πρέπει να κατανοήσει πως μόνο μια σχέση στην οποία εκφράζεται ο ψυχισμός έχει αξία και να μην βλέπει ποτέ την σχέση ως μέσο αποφόρτισης ή ως προϋπόθεση κοινωνικής ένταξης. Γενικά η θέση αυτή είναι άριστη για κάποιον «μυστικό γάμο», γάμο δηλαδή που δένει κάποιους σε επίπεδο ψυχικό και όχι απλώς κοινωνικό-συμβατικό.

4) Οι διανοητικές ικανότητες του ατόμου έχουν να κάνουν κυρίως με θέματα 12ου οίκου ( Ποσειδώνας, Ιχθύες), άρα ένα τέτοιο άτομο μπορεί να έχει ανεπτυγμένη διαίσθηση. Οι ορθολογιστικές δυνατότητες του Ζυγού θα μπορέσουν να εκδηλωθούν μόνο αν ενταχθεί σε μία σχέση που θα του καλύπτει όλες του τις ψυχικές ανάγκες. Μέσα από μία τέτοια σχέση θα μπορέσει και να εκδιπλώσει όλο του το κρυμμένο δυναμικό.