Το πεπρωμένο θύελλα σωστή /Ο άνθρωπος ανήμπορο κλαδί /Πότε η θύελλα ψηλά το ανεβάζει /πότε στα Τάρταρα το κατεβάζει /

κι όταν το πάει με χάρη στα ψηλά /Καυχιέται το κλαδάκι για τα δικά του τα φτερά!


Hieronymus Lorn



Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ



Πρόσφατα σ’ αυτήν την ιστοσελίδα παρουσιάσαμε δύο κείμενα που αναφέρονταν στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία, ένα για τις εκλογές του Νοέμβρη και ένα για το μηνιαίο ωροσκόπιο της Ελλάδας, που άρχισε στις 27/10 και λήγει στις 23.11.

Επειδή δεσμευθήκαμε πως θα κάνουμε έναν απολογισμό τους, τώρα που λήγει το μηνιαίο της Ελλάδας η δεοντολογία επιβάλλει να κάνουμε αυτή τη μικρή επισκόπηση.


  •  «πολλές παρασκηνιακές» δραστηριότητες βλέπαμε και οι επιστολές με εκρηκτικό μηχανισμό παραμονή εκλογών σίγουρα ως τέτοιες μπορούν να χαρακτηριστούν.

  •  «εγκατάλειψη, παραίτηση» βλέπαμε και η αποχή του 60% δείχνει ξεκάθαρη παραίτηση- αδιαφορία της πλειοψηφίας του πληθυσμού από τις εκλογικές διαδικασίες. Μην ξεχνάμε επίσης πως θέμα παραίτησής του και προκήρυξης εκλογών αν δεν έπαιρνε τους ψήφους που ήθελε, έβαλε και ο πρωθυπουργός. Πιθανή επίσης παραίτηση Κακλαμάνη από το Δημοτικό Συμβούλιο.

  • «Δημιουργία σύγχυσης», και βέβαια, τι μεγαλύτερη σύγχυση από το εκλογικό αποτέλεσμα, που ο καθένας το διαβάζει με το δικό του τρόπο, και βέβαια, δύσκολα μπορεί κάποιος να το αμφισβητήσει (π.χ. σωστό είναι πως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι νικητής, αφού πήρε 9 περιφέρειες, σωστό όμως είναι και πως έχασε, αφού 1.200.000 λιγότεροι το ψήφισαν απ’ αυτούς που το ψήφισαν πριν ένα χρόνο· σωστό είναι και πως έχασε, αφού μείωσε τις ψήφους της αφενός και αφετέρου έχασε δύο μεγάλους Δήμους, στους οποίους παραδοσιακά κυριαρχούσε).

  •  «Δήλωση θανάτου» γράφαμε και τη μέρα των εκλογών είχαμε το τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην Αλβανία σε αυτοκίνητο που ξεκίνησε από τα Γιάννενα με Έλληνα οδηγό.

  •  «Λαός σε δυνατή διέγερση, ερεθισμό» εντοπίζαμε και η αποχή του 60%, τα λευκά – άκυρα του 10% μάλλον το επιβεβαιώνουν. («70% στο κόμμα της βουβής οργής» ήταν πρωτοσέλιδο απογευματινής εφημερίδας την επόμενη των εκλογών).

  • «καταπιεσμένο θυμό, ανήσυχη σκέψη» εντοπίζαμε, «υφέρπουσα συσσωρευμένη δυσαρέσκεια» και βέβαια η άρνηση των εκλογικών διαδικασιών, η αύξηση των ψήφων του Κ.Κ.Ε. στου μόνο κόμματος που, όπως όλοι συμφωνούν, κέρδισε σ’ αυτές τις εκλογές, - κόμματος που ξεκάθαρα αρνείται το Μνημόνιο, αλλά και όλη τη Δυτική αστική Δημοκρατία - αλλά και η αύξηση των ψήφων της «Χρυσής Αυγής» εντάσσονται σ’ αυτήν την υφέρπουσα δυσαρέσκεια.

  • «ασυνήθιστες μεταβολές» βλέπαμε και βέβαια η ανατροπή των δεξιών φέουδων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πασοκικών φέουδων όπως η Πάτρα και ο Πειραιάς, καθώς και η μεγάλη αποχή είναι μια όχι και τόσο συνηθισμένη μεταβολή.

  • «διαδικασίες αποδόμησης» βλέπαμε και βέβαια η σαφέστατη συρρίκνωση των 2 κομμάτων είναι σημάδι αυτής της αποδόμησης. (αθροιστικά ο δικομματισμός είναι πολύ πιο κάτω από όλες τις προηγηθείσες εκλογικές αναμετρήσεις).

Και φυσικά τα γεγονότα των επόμενων μηνών θα εκδιπλώνουν ακόμα περισσότερο τη δυναμική αυτών των εκλογών και πάλι εδώ θα είμαστε για να τα σχολιάσουμε και πάλι.

Άλλωστε, «η κουκουβάγια της Αθήνας φτάνει με τη δύση του Ήλιου» (Χέγκελ).

Πριν κλείσουμε πάντως θέλουμε να τονίσουμε κάποια στοιχεία που και μόνο σημειολογικά αν τα δούμε, έχουμε μεγάλη σημασία, αφετέρου επιβεβαιώνουν τις «ασυνήθιστες μεταβολές» για τις οποίες γράψαμε:

  • Η Ν.Δ. ηττάται στο «κάστρο» της, τις Σέρρες και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο «κάστρο» του, την Πάτρα.

  • Η Ν.Δ. χάνει 2 άλλα «κάστρα» της, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

  • Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μπορεί να μην έχασε τη νομαρχία Αθηνών από το Γ. Δημαρά, έχασε όμως την Πάτρα από ένα άλλο Γ. Δημαρά!

  • Οι Δήμαρχοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης υποστηρίχθηκαν από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., δεν ανήκουν όμως σ’ αυτό και προτάθηκαν από τη «Δημοκρατική Αριστερά» του Φ. Κουβέλη.

  • Το πόσο σοβαρό ήταν το θέμα της αποχής το επιβεβαιώνουν και τα σχόλια του Προέδρου της Δημοκρατίας, κάτι που πρώτη φορά γίνεται σε εκλογές και ειδικά Δημοτικές. Τι λέτε, παρέμβαση πρωθυπουργού προεκλογικά με εκφοβιστικά διλήμματα, παρέμβαση προέδρου Δημοκρατίας μετεκλογικά με αιχμηρά και επιτιμητικά σχόλια και αποχή – λευκά 70%, είναι ή δεν είναι «ξαφνικά γεγονότα που προκαλούν ισχυρό ερεθισμό», όπως κατά λέξη προεκλογικά γράφαμε;



Δρ. Χρήστος Παΐζης