Το πεπρωμένο θύελλα σωστή /Ο άνθρωπος ανήμπορο κλαδί /Πότε η θύελλα ψηλά το ανεβάζει /πότε στα Τάρταρα το κατεβάζει /

κι όταν το πάει με χάρη στα ψηλά /Καυχιέται το κλαδάκι για τα δικά του τα φτερά!


Hieronymus Lorn



Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Αντισκιές & Κόντρα-Αντισκιές



Οι Αντισκιές και Κόντρα-Αντισκιές είναι άκρως λειτουργικές, όχι μόνο στην Ωριαία Αστρολογία, αλλά σε όλη την Αστρολογία, κυρίως στην Προγνωστική που γίνεται με τη μέθοδο των διελεύσεων.

Οι Αντισκιές και Κόντρα-Αντισκιές, βασίζονται στο αξίωμα πως οι βασικότεροι άξονες του ωροσκοπίου -του κάθε ωροσκοπίου- είναι τα λεγόμενα ηλιοστασιακά σημεία της 0 μοίρας Καρκίνου και της 0 μοίρας Αιγόκερω.


Έτσι, λοιπόν, όλοι οι πλανήτες προσδιορίζονται με βάση αυτό τον άξονα, τον ηλιοστασιακό, και επανατοποθετούνται σε διαφορετικό σημείο απ' αυτό στο οποίο βρίσκονται αρχικά.

Η επανατοποθέτησή τους γίνεται με μερικές πολύ απλές κινήσεις που τις επαναλαμβάνουμε γρήγορα:

1. Βρίσκουμε σε ποιον άξονα ο πλανήτης βρίσκεται πιο κοντά, στην 0 μοίρα Καρκίνου ή στην 0 μοίρα Αιγόκερω (αν είναι από 0 μοίρα Κριού έως 29 μοίρες Παρθένου είναι πιο κοντά στο ηλιοστασιακό σημείο της 0 μοίρας Καρκίνου, αν είναι από 0 μοίρα Ζυγού έως 29 μοίρες Ιχθύων στον Αιγόκερω).

2. Αν είναι πριν το ηλιοστασιακό σημείο (π.χ. 28 μοίρες Διδύμων) βρίσκουμε πόσες μοίρες απέχει από το ηλιοστασιακό σημείο (στο παράδειγμά μας δύο μοίρες), πηγαίνουμε στο ηλιοστασιακό σημείο (0 μοίρα Καρκίνου) και προχωράμε δύο μοίρες. Οι 2 μοίρες Καρκίνου είναι το ηλιοστασιακό σημείο για την 28η μοίρα Διδύμων.

3. Αν βρίσκεται μετά το ηλιοστασιακό σημείο, βρίσκουμε πάλι πόσο απέχει από το ηλιοστασιακό σημείο (π.χ. η 18 μοίρα Καρκίνου απέχει 18 μοίρες από το σημείο της 0 μοίρας καρκίνου) και από το σημείο αυτό προχωράμε προς τα πίσω 18 μοίρες. Η 12η μοίρα Διδύμων είναι το ηλιοστασιακό σημείο, η αντισκιά για την 18η μοίρα Καρκίνου.

4. Ακριβώς απέναντι, στις 12 μοίρες τοξότη είναι η κόντρα-αντισκιά για την 18η μοίρα του Καρκίνου.

Για να μετατρέπουμε εύκολα και γρήγορα ένα σημείο του ζωδιακού σε ηλιοστασιακό σημείο, για να βρίσκουμε δηλαδή γρήγορα την αντισκιά και την κόντρα-αντισκιά, ας δούμε την αντιστοιχία θέσης του ζωδιακού και ηλιοστασιακής θέσης, όπως φαίνεται από τον παρακάτω πίνακα:


Απέναντι ακριβώς από την αντισκιά θα είναι η κόντρα-αντισκιά.

Ένα τελευταίο παράδειγμα: έστω Ερμής στις 18 μοίρες του Τοξότη. Η αντισκιά θα είναι στις 12 μοίρες Αιγόκερω (γιατί από τις 18 μοίρες Τοξότη έως την 0 μοίρα του Αιγόκερω, που είναι το πλησιέστερο ηλιοστασιακό σημείο, απέχουμε 12 μοίρες. Αυτές τις μετράμε πηγαίνοντας προς τα εμπρός -γιατί ο Τοξότης είναι πριν από τον Αιγόκερω- και φτάνουμε στις 12 μοίρες Αιγόκερω). Η κόντρα-αντισκιά θα είναι ακριβώς απέναντι, στις 12 μοίρες του Καρκίνου.

Πώς, όμως χρησιμοποιούμε τις αντισκιές και τις κόντρα-αντισκιές;

Έστω, πως σε μια ωριαία ερώτηση, ο δείκτης του ερωτώντος βρίσκεται στις 27 μοίρες του Λέοντα και ο δείκτης του ζητούμενου στις 8 μοίρες Ταύρου. Φαινομενικά, απάντηση στο ερώτημα δεν δίνεται -τουλάχιστον από τους κύριους δείκτες- μιας και ανάμεσά τους δεν υπάρχει καμιά όψη, απέχουν 109 μοίρες. Όμως, το ηλιοστασιακό σημείο της 27η μοίρας Λέοντα, η αντισκιά του είναι στις 3 μοίρες Ταύρου και το ηλιοστασιακό σημείο της 8ης μοίρας Ταύρου είναι η 22η μοίρα Λέοντα. Ξαφνικά, οι δύο φαινομενικά άσχετοι δείκτες συνδέονται με μια σχετικά στενή σύνοδο, μιας και η αντισκιά του ενός πέφτει στη ριζική θέση του άλλου. Εκεί που πριν ήταν δύσκολο έως αδύνατο να δοθεί απάντηση, τώρα δίνεται.

Απλά, η απάντηση είναι πως η λύση θα δοθεί με έναν τρόπο παρασκηνιακό, πιθανόν αιφνίδιο, όχι άμεσα ορατό, σχεδόν «μαγικό». Μπορεί, επίσης, να δηλώνει πως η λύση μπορεί να επέλθει μέσα από ανορθόδοξες μεθόδους, ακόμα και με χρήση δυνάμεων που, συνήθως, τοποθετούνται στο χώρο του υπερφυσικού, του μαγικού, του μη απτά αντιληπτού.

Όταν πάλι, η αντισκιά ή η κόντρα-αντισκιά λειτουργούν σε επίπεδο τετραγώνου ή αντίθεσης, που είναι δυσμενείς όψεις, μπορεί επίσης να σημαίνει πως το θέμα έχει μπλοκαρισθεί από κάποια παρασκηνιακή διαβρωτική εργασία, από παρέμβαση δυνάμεως που κάποιοι θα την ονόμαζαν ακόμη και μαγική. Μη βιαζόμαστε, λοιπόν να αποφανθούμε στην Ωριαία Αστρολογία για το αν ένα ζήτημα παίρνει ή όχι απάντηση, πριν κοιτάξουμε οπωσδήποτε τις αντισκιές και τις κόντρα-αντισκιές. Που για να το εμπεδώσουμε, οι λέξεις - κλειδιά του είναι: παρασκήνιο, διάβρωση, ανέλπιστο, θαύμα, μαγεία και η αστρολογική όψη στην οποία αντιστοιχούν, έχουν δηλαδή ίδιες ιδιότητες με αυτήν, είναι η 108 μοίρα που προκύπτει από τη διαίρεση του κύκλου των 360 μοιρών με το μαγικό αριθμό 3,33. Ο οίκος με τον οποίο συνδέονται είναι ο 12ος.

Εκτός, όμως, από την Ωριαία Αστρολογία, οι αντισκιές και οι κόντρα-αντισκιές, έχουν κι ευρύτερη λειτουργικότητα, κυρίως στις Διελεύσεις. Αν κάποιος δέχεται ή νιώθει πως δέχεται ψυχική επίθεση, αν το αυτόνομο νευρικό σύστημά του παρουσιάζει ταραχή (νευροφυτικά), αν εμπλακεί ή νιώθει πως έχει εμπλακεί σε μια πλεκτάνη, σε παρασκηνιακές - διαβρωτικές διαδικασίες, αν γενικά έχει φοβίες, εμμονές και διαρκές άγχος, είναι πιθανόν κάποιος διελαύνων πλανήτης, (συνήθως ο Πλούτωνας ή ο Ποσειδώνας) να αγγίζει με αντισκιά ή κόντρα-αντισκιά κάποιον πλανήτη.

Γενικά, αν κάποιος έχει διέλευση από αντισκιά ή κόντρα-αντισκιά, θα πρέπει να προσέξει πολύ στο εξής:

1. Χτυπήματα «κάτω από τη μέση» - ύπουλες και παρασκηνιακές ενέργειες σε βάρος του.

2. Αποφυγή εκκρεμοτήτων, γιατί μπορεί να του έρθει από εκεί που δεν το περιμένει.

3. Διατήρηση σωματικής και ψυχικής ευεξίας με πολλές ασκήσεις καθαρισμού, σωματικού και ψυχικού. Πολύ καλό, επίσης, είναι η επαφή με το υγρό στοιχείο.

4. Όμως, είναι πολύ καλή περίοδος για αυτοσυγκέντρωση, αυτογνωσία, θετική μεταφυσική και ανασύσταση δυνάμεων - όχι όμως ενεργειακές καταχρήσεις, γιατί αυτή την περίοδο ο κίνδυνος ενεργειακής απώλειας ή υπερκόπωσης είναι έντονος, ειδικά αν ο Πλούτωνας μπαίνει με αντισκιά σε κάποιο σημείο του ωροσκοπίου.

Πάντως, οι διελεύσεις από αντισκιές και κόντρα-αντισκιές παράγουν φαινόμενα που θυμίζουν ιδιότητες του Νότιου Δεσμού (Ketu) της Ινδικής Αστρολογίας.