Συνεχίζουμε τη μελέτη μας στους πλανητοειδείς ξεκινώντας από τους αστεροειδείς του έρωτα και, βέβαια, θα αρχίσουμε από τον αστεροειδή που φέρνει το όνομα του Έρωτα, τον Eros (αυτή είναι η ονομασία του, μ’ αυτό το όνομα τον βρίσκουμε στην αστρολογική βιβλιογραφία και στα εκσυγχρονισμένα αστρολογικά προγράμματα). Ας δούμε, λοιπόν, τον Eros.
Μυθολογία και φιλοσοφία του Έρωτα
Κατά την μυθολογία ο Έρωτας είναι αποτέλεσμα της σχέσης της Αφροδίτης με τον Άρη· ο Πλάτων υποστήριξε πως είναι γιος του Πόρου και της Πενίας, πως είναι συνεχώς ανικανοποίητος και ανήσυχος. Σύμφωνα με ένα μύθο – που αφηγείται ο Αριστοφάνης στο «Συμπόσιο» του Πλάτωνα, - αρχικά υπήρχε μόνο ένα φύλο, ο ανδρόγυνος, κάποια στιγμή χωρίστηκαν και από τότε το αρσενικό προσπαθεί να βρει το θηλυκό, για να υπάρχει ολοκλήρωση. Έτσι ο έρωτας είναι μία ροπή προς κάτι «άλλο» από μας που, όμως, αν αυτό ενωθεί με μας θα φέρει και την ολοκλήρωση. Ο έρωτας δηλαδή είναι μια ροπή προς κάτι «έτερον», κάτι έξω από μας το οποίο, αν δεν το αποκτήσουμε, θα νιώσουμε «μισοί». Πολλοί είναι οι φιλόσοφοι και οι ψυχολόγοι που έγραψαν δοκίμια για τον έρωτα, πολλοί περισσότεροι οι ποιητές που έγραψαν ποιήματα γι’ αυτόν, όμως στα πλαίσια αυτού του ιστοτόπου δεν μπορούμε να αναφερθούμε αναλυτικά σ’ αυτές τις απόψεις.
Να θυμόμαστε μόνο πως ο έρωτας είναι μια δύναμη που μας κάνει να νιώθουμε «λειψοί», μας βγάζει από το «καβούκι» του εγώ και μας ωθεί σε αναζήτηση ενός «Εσύ» που, μόνο όταν το αποκτήσουμε, νιώθουμε «ολοκληρωμένοι», πλήρεις.
Άρα ο έρωτας, στο βαθμό που δείχνει την ανεπάρκεια του Εγώ, μιας και αυτό έχει την ανάγκη να αναπτυχθεί προς κάτι «έτερον» για να νιώσει «γεμάτο», έχει ιδιαίτερη αξία για τη Μεταφυσική, μιας και κάθε σοβαρή μεταφυσική διδασκαλία σκοπεί στην υπέρβαση του Εγώ και θεωρεί ως «αξία» κάθε τι που συμβάλλει σ’ αυτήν την υπέρβαση. Άλλωστε, αν αγαπάμε, κατά κάποιον τρόπο γινόμαστε και μικροί θεοί μιας και «ο θεός αγάπη εστί», ή, αν το θέλετε πιο ποιητικά, «το πρώτο πράγμα που έφτιαξε ο Θεός είναι η αγάπη» (Γ. Σεφέρης), ο οποίος τόνιζε πάλι πως: «αυτοί που δεν αγάπησαν /θ’ αγαπήσουν/στο Φως».
Ας δούμε όμως τώρα τις αστρολογικές λειτουργίες του Eros, ο οποίος στον κατάλογο των αστεροειδών έχει το νούμερο 433, που στην επιφάνειά του έχει πλήθος κρατήρων, με ένα βαθούλωμα που έχει περίπου το σχήμα καρδιάς!
Οι αστρολογικές λειτουργίες του Eros
Η θέση του αστεροειδούς σε έναν αστρολογικό χάρτη μπορεί να μας δώσει πολλές πληροφορίες για τη στάση του ατόμου στο θέμα του έρωτα, για ζητήματα ερωτικά· φυσικά, για να εξετάσουμε τη σεξουαλικότητα σε ένα χάρτη, θα πάρουμε υπόψη πολλούς δείκτες σεξουαλικότητας, ιδιαίτερα την Αφροδίτη, τον Άρη και τον Πλούτωνα. Πάντως ο Eros είναι ένας από τους δείκτης που πρέπει να πάρουμε υπόψη για να ανιχνεύσουμε τη σχέση του ατόμου με τη σεξουαλικότητα.
Συγκεκριμένα ο Eros μπορεί να υποδηλώνει σε ένα χάρτη:
Τη διάθεση για σεξ, αν αυτή είναι έντονη, «συνηθισμένη» ή υποτονική.
Το αν αυτή η διάθεση είναι εύκολο να πραγματωθεί ή αν υπάρχουν ανασταλτικοί παράγοντες - ενδογενείς ή εξωγενείς - που μπλοκάρουν την εξωτερίκευσή της (π.χ. αναστολές, συντηρητική κοινωνία, κάποιο ανατομικό πρόβλημα κ.ά.).
Τους τύπους των ανθρώπων που μας ελκύουν ερωτικά (π.χ. ένας Eros στον Αιγόκερω μπορεί να δηλώνει πως μας ελκύουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, κύρους - εξουσίας ή, έστω, άτομα πολύ σοβαρά).
Φυσικά η δυναμική του Eros είναι πιο ισχυρή αν βρίσκεται είτε σε γωνιακούς οίκους (1,4,7,10· το χουμε ξαναγράψει πως οι οίκοι αυτοί έχουν μια ιδιαίτερη δυναμική) είτε στον οίκο που κατεξοχήν συνδέεται με τον έρωτα, το σεξ και τη χώρα που προκύπτει από αυτά, τον 5ο.