Από τα Χριστούγεννα, που είχαμε εκλείψεις στον Αιγόκερω, ζώδιο της εξουσίας, περιμέναμε κάποιες εκρήξεις και αναδιατάξεις σε επίπεδο γεωπολιτικό και σας είχαμε υποψιάσει για κάτι τέτοιο. Άλλωστε και ο Πλούτωνας στο ζώδιο του Αιγόκερω, όπως είχαμε γράψει και παλιότερα, είναι «βόμβα» για τις εξουσίες κάθε μορφής, πολύ περισσότερο, όπως τώρα, που έχει σκληρή όψη τετραγώνου με τον εκρηκτικό Ουρανό.
Πολύ δυνατοί λοιπόν οι πλανητικοί συσχετισμοί και, βεβαίως, άκρως αξιοσημείωτο το γεγονός πως δύο από τους «γίγαντες» του πλανητικού μας συστήματος, ο Ποσειδώνας και ο Ουρανός, άλλαξαν ζώδιο προσφάτως, περνώντας ο πρώτος στο ζώδιό του, τους Ιχθύες, και ο δεύτερος στον εκρηκτικό Κριό· ο Ουρανός μάλιστα δε θα εμπλακεί σε σκληρή όψη τετραγώνου με τον Πλούτωνα μόνο αλλά και με πλανήτες της Uranian Σχολής – που στην πολιτική, την Εγκόσμια Αστρολογία, έχουν ιδιαίτερη λειτουργικότητα, γι’ αυτούς και τους χρησιμοποιούμε, τον Kronos και τον Hades, που βρίσκονται στις πρώτες μοίρες του Καρκίνου. Επίσης και ο Κρόνος από το Ζυγό, εμπλέκεται- έστω, με κάποια ανοχή- με όλο αυτό το πλανητικό σύμπλεγμα.
Ας τονίσουμε επ’ ευκαιρία πως ο Ουρανός- παραδοσιακός ‘’αντίπαλος’’ του Κρόνου- βρίσκεται και σε ζώδιο που ο Κρόνος έχει ''πτώση'', άρα η μεταξύ τους αντίθεση γίνεται ακόμη πιο ισχυρή.
Τέλος, ο επίσης εκρηκτικός Zeus της Uranian Σχολής βρίσκεται κι αυτός στις 12ο Ζυγού, εμπλεκόμενος σε όλο το παραπάνω πλανητικό κοκτέιλ.
Ας τα δούμε όμως όλα αυτά πιο αναλυτικά Έχουμε, λοιπόν, τις εξής δυναμικές:
Κρόνος στις 10ο Ζυγού, σύνοδο με Zeus (Uranian) στις 12ο Ζυγού.
Πλούτωνας στις 6ο Αιγόκερω.
Ουρανός στις 4ο Κριού, με Μαύρη Σελήνη, 8ο Κριού.
Kronos, Hades (Uranian), πρώτες μοίρες Καρκίνου.
Έχουμε δηλαδή σχηματισμό ‘’ταυ’’ τετραγώνου (με τους κλασικούς πλανήτες Κρόνο, Ουρανό, Πλούτωνα) και ένα ‘’σταυρό’’ αν υπολογίσουμε και τους υποθετικούς της Uranian· και όλα αυτά σε παρορμητικά ζώδια, σε ζώδια εξουσίας και θεσμών (Αιγόκερως), βίας-πολέμου (Κριός), διπλωματίας, συνεργασιών (Ζυγός) και πατρίδας (Καρκίνος). Πραγματικά πολύ εκρηκτικό μείγμα, στο οποίο βεβαίως πρωταγωνιστής είναι το τετράγωνο Πλούτωνα/Ουρανού που θα το δούμε εκτενέστερα παρακάτω. Τις άλλες εμπλοκές που αναφέραμε, θα μας δοθεί η ευκαιρία να τις δούμε και αργότερα, μιας και η δυναμική τους είναι μακροχρόνια (όπως και του Ουρανού/Πλούτωνα, που θα γίνεται μέχρι τουλάχιστον το 2104-15).
Ας δούμε λοιπόν τι σημαίνει ένα τετράγωνο Ουρανού/ Πλούτωνα:
ΟΥΡΑΝΟΣ – ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ
Ο άξονας που συγκροτούν αυτοί οι δύο πλανήτες συνδέεται με εκρηκτικές καταστάσεις, επανάσταση, δείχνει κατάρρευση κάθε τι παλιού και οικοδόμηση καινούργιων. Κατά τον Ebertin δείχνει τους πρωτοπόρους, τους αναμορφωτές, αυτούς που λειτουργούν έξω από τα συνηθισμένα· δείχνει επίσης τη δημιουργία νέων συνθηκών ζωής, κατασκευή καινούργιων πραγμάτων. Στην πιο αρνητική του εκδοχή συνδέεται με πράξεις βίας, αναστατώσεις, ανατρεπτικές δραστηριότητες, ακόμα και ατυχήματα. Σε σκληρή όψη τετραγώνου, με τον Ουρανό πάλι στον Κριό και τον Πλούτωνα στον Καρκίνο, είχαν βρεθεί οι δύο αυτοί πλανήτες μία φορά στον 20ο αιώνα, το 1933, χρονιά που οι Ναζί πήραν την εξουσία στη Γερμανία, όταν δηλαδή γεννήθηκε ‘’το αυγό του φιδιού’’ (για να θυμηθούμε την παλιά σπουδαία ταινία του Μπέρκμαν), που έμελε να οδηγήσει την ανθρωπότητα στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.
Ίσως το νέο αυτό τετράγωνο να σημειοδοτεί γέννηση καινούργιων ‘’αυγών’’ που, αν πάρουμε υπόψη και τις άλλες δυναμικές που υπάρχουν τώρα, μπορεί να είναι και πιο επικίνδυνα. Ας προσέξουμε όμως πως και το 1933 και σήμερα υπάρχει οικονομική κρίση, φθορά, ανεργία, παρακμή. Και για να κάνουμε μια αντιστοίχιση και με τα ελληνικά δεδομένα, στα χρόνια ’33-’34 είχαμε την υπονόμευση της Α΄ Δημοκρατίας (του Παπαναστασίου), την επαναφορά της Βασιλείας, τη φθορά του πολιτικού σκηνικού, θάνατο του Βενιζέλου, προώθηση Μεταξά και λίγο μετά τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου.
Πάντως για τη συγκλονιστική αυτή όψη – που γίνεται σπανίως, γιατί και οι δύο πλανήτες είναι αργοί – θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και σε άλλα άρθρα, μιας και, όπως είπαμε, θα κρατήσει αρκετά χρόνια.
Θα εξετάσουμε επίσης και τις εμπλοκές άλλων πλανητών ή σημείων μ’ αυτή την όψη, μ’ αυτόν τον άξονα.
Πάντως είναι πιο ισχυρή από το τετράγωνο Κρόνου / Πλούτωνα που το ‘’γευτήκαμε’’ το 2010 και που συνδέθηκε με την ένταξη της χώρας μας στο Δ.Ν.Τ.