Το πεπρωμένο θύελλα σωστή /Ο άνθρωπος ανήμπορο κλαδί /Πότε η θύελλα ψηλά το ανεβάζει /πότε στα Τάρταρα το κατεβάζει /

κι όταν το πάει με χάρη στα ψηλά /Καυχιέται το κλαδάκι για τα δικά του τα φτερά!


Hieronymus Lorn



Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Aleister Crowley: Δραγωνική αποκάλυψη ενός μύθου των εσωτερικών τεχνών



Ο Crowley θεωρείται ως η μορφή που «σφράγισε» το χώρο των εσωτερικών τεχνών και της μεταφυσικής, ειδικά της εφαρμοσμένης. Η συμβολή του στο χώρο της Tarot είναι μοναδική (οι περίφημες κάρτες του με τις λέξεις-κλειδιά, το κατάστρωμα με όλες τις κάρτες της Μικρής και Μεγάλης Αρκάνας κ.ά.). Το περίφημο «βιβλίο του Θώθ» θεωρείται πια κλασικό βιβλίο στο χώρο των εσωτερικών επιστημών και τεχνών και, βέβαια, γνωστή είναι η συμβολή του Crowley στη διαμόρφωση των διδασκαλιών του ερμητικού τάγματος της «Χρυσής Αυγής» (Golden Dawn). Γνωστός είναι επίσης και ο περιπετειώδης - σε όλα τα επίπεδα - βίος του. Φυσικό είναι λοιπόν στο ωροσκόπιο κάποιου που έχει ασχοληθεί με εσωτερικές τέχνες τόσο έντονα, να παίζει καθοριστικό ρόλο ο Ποσειδώνας και ο Πλούτωνας και, βέβαια, ο Ερμής τουλάχιστον, ως πλανήτης διανόησης να έχει εμπλοκή μ’ αυτούς τους δύο πλανήτες.

Ας δούμε, όμως, τι μας λέει το ωροσκόπιο:




Ο Ήλιος στο τροπικό ωροσκόπιο στις 19ο Ζυγού, στην «πύλη» του Κρόνου και κοντά στην απόλυτη έξαρση του Κρόνου (21ο Ζυγού). Η μοίρα αυτή δίνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κάθε μορφή μεταφυσικής, θεωρείται μάλιστα και «πύλη» μαγείας. Αυτό θα το κατανοήσουμε πιο καλά αν πάρουμε υπόψη πως η περιοχή από 19ο-21ο Ζυγού θεωρείται ιδιαίτερα «σκοτεινή», μιας και στις 19ο Ζυγού έχουμε την απόλυτη πτώση του Ήλιου και 21ο Ζυγού την απόλυτη έξαρση του Κρόνου, πλανήτη που παραδοσιακά συνδέεται με το «μαύρο» χρώμα, ακόμα και με αυτό που ονομάζεται «μαγεία» (μην ξεχνάμε πως πριν την ανακάλυψη του Πλούτωνα όλα τα θέματα που συνδέονται με Πλούτωνα, όπως θάνατος, μαγεία κ.ά., συνδέονταν με τον Κρόνο). Άρα ο Ήλιος σ’ αυτή τη μοίρα και σε γωνιακό οίκο – οι γωνιακοί οίκοι ευνοούν περισσότερο την εκδίπλωση της δυναμικής ενός πλανήτη – εξηγεί το ενδιαφέρον του Crowley ακόμα και για θέματα «απαγορευμένα», και οι άριστες όψεις (τρίγωνο, εξάγωνο) του Ήλιου με Κρόνο - Ουρανό ευνοούν την εξωτερίκευση αυτών των τάσεων.

Ο ωροσκόπος στην κρίσιμη μοίρα της 8ο Λέοντα και στην «πύλη» του Ποσειδώνα, εξηγεί κι αυτός το ενδιαφέρον για θέματα μεταφυσικής.

Το τροπικό M/C στις 16ο Κριού, στην πύλη του αρχηγού είναι κι αυτό μια ένδειξη της φιλοδοξίας του, πολύ περισσότερο που ο κυβερνήτης του M/C, ο Άρης, σε τροπικό και δραγωνικό ωροσκόπιο είναι στην έξαρσή του, στον Αιγόκερω.

Ας δούμε όμως τώρα πως το δραγωνικό ωροσκόπιο αποκαλύπτει κυριολεκτικά τον Crowley, δείχνοντας και τη μεταφυσική του ροπή αλλά και το χιμαιρικό χαρακτήρα πολλών επιδιώξεών του, αλλά ακόμα και την ποικιλία των ερωτικών του επιλογών:




Τροπικός Ερμής στο Σκορπιό, είναι ένδειξη βαθύτητας, δεν αρκεί όμως για να εξηγήσει έναν «μετρ» των εσωτερικών τεχνών, όπως ο Crowley. Ένας τέτοιος «μετρ» θέλει εμπλοκές και με Πλούτωνα και Ποσειδώνα. Ε, αυτές τις εμπλοκές τις δείχνει ξεκάθαρα το δραγωνικό ωροσκόπιο. Πράγματι, δραγωνικός Πλούτωνας 14ο Ταύρου, ακριβώς σχεδόν απέναντι από τον τροπικό Ερμή (13ο Σκορπιού) και δραγωνικός Ερμής 4ο Σκορπιού απέναντι από τροπικό Ποσειδώνα (2ο ταύρου).

Δραγωνικός Ποσειδώνας 23ο Κριού, σε τετράγωνο σχεδόν ακριβές με τροπικό Άρη (22ο Αιγόκερω) και αντίθεση σχεδόν ακριβείας πάλι με τροπική Αφροδίτη (24ο Ζυγού).

Δραγωνικό M/C σύνοδο με τροπικό Β. Δεσμό με κόντρα – αντισκιά πάνω στην τροπική Σελήνη (22ο Ιχθύων), κάτι που εξηγεί και την τεράστια επιρροή του στο κοινό.



Αξίζει επίσης να προσέξουμε την εμπλοκή του Ερμή με όλους τους «βαρείς» πλανήτες (από Κρόνο και πέρα): ο τροπικός Ερμής στις 13ο Σκορπιού κάνει ακριβέστατη αντίθεση με δραγωνικό Πλούτωνα (14ο Ταύρου), τετράγωνα με δραγωνικό Κρόνο και Ουρανό (11ο Υδροχόου-Λέοντα αντίστοιχα) και ο δραγωνικός Ερμής αντίθεση με τροπικό Ποσειδώνα. Ο Ερμής δηλαδή έχει την πειθαρχία του Κρόνου (παντοδύναμου Κρόνου στον Υδροχόο), την εφευρετικότητα του Ουρανού, την έμπνευση του Ποσειδώνα και τη βαθύτητα του Πλούτωνα. Αυτός ο Ερμής – που είναι και σε γωνιακό οίκο – εξηγεί όλη την ψυχοδομή του Crowley που προσπαθεί να φτάσει σε βάθη απύθμενα (Πλούτωνας, Σκορπιός) μέσα από πρωτοποριακές ομάδες (Ουρανός) στις οποίες υπάρχει αυστηρή πειθαρχία και δομή (Κρόνος στον Υδροχόο).

Ο «σταυρός» που σχηματίζεται με τροπικό και δραγώνιο ωροσκόπιο (Ερμής, Πλούτωνας, Ουρανός, Κρόνος) και το «ταυ» (Αφροδίτη, Ήλιος, Άρης, Ποσειδώνας) δίνουν τα «κλειδιά» για την κατανόηση του ανθρώπου που συστηματοποίησε «το άνοιγμα του κλειδιού», ένα από τα πολυπλοκότερα και πιο δομημένα καταστρώματα της Tarot.

το άρθρο έχει δημοσιευτεί και στο astrology.gr