Το πεπρωμένο θύελλα σωστή /Ο άνθρωπος ανήμπορο κλαδί /Πότε η θύελλα ψηλά το ανεβάζει /πότε στα Τάρταρα το κατεβάζει /

κι όταν το πάει με χάρη στα ψηλά /Καυχιέται το κλαδάκι για τα δικά του τα φτερά!


Hieronymus Lorn



Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

3η Κάρτα ALBUS (Λευκός)






Για να κατανοήσουμε την σημασία αυτής της κάρτας πρέπει οπωσδήποτε να λάβουμε υπ’ όψιν πώς το χρώμα αυτό είναι χρώμα καθαρότητας, φωτός και συνδέεται με κάθε μορφή διευκρίνισης.

Αυτό θα το καταλάβουμε ακόμη καλύτερα αν πάρουμε υπ’ όψιν πως η κάρτα αυτή συνδέεται με διανοητικές διαδικασίες και αυτό φαίνεται και από την λέξη κλειδί που έχει αλλά και από την ζωδιακή της σύνδεση: η λέξη κλειδί της είναι η λέξη μνήμη και ανάμνηση, που είναι διαδικασίες καθαρά διανοητικές, ενώ το ζώδιο με το οποίο συνδέεται είναι το διανοητικό και εγκεφαλικό ζώδιο του Ερμή, οι Δίδυμοι που διακρίνεται από την έφεσή του για τη γνώση. Ας δούμε λοιπόν πώς συνδέεται η μνήμη, η ανάμνηση και οι Δίδυμοι στο φόντο της «Λευκότητος», που είναι η λέξη κλειδί αυτής της κάρτας.

Κατά τον Πλάτωνα η γνώση είναι ανάμνηση, πριν ενσαρκωθούμε, σε ένα προ σωματικό στάδιο είχαμε δει τα αρχέτυπα, τις ιδέες από τις οποίες προκύπτουν όλα τα αισθητά· γι’ αυτό το λόγο, έχοντας δει για παράδειγμα το αρχέτυπο, την ιδέα της ομορφιάς, όταν ενσαρκωθούμε και δούμε ένα ωραίο φυτό, καταλαβαίνουμε πως είναι ωραίο γιατί έχουμε αίσθηση του ωραίου, μιας και γνωρίσαμε την ίδια την ομορφιά. Άρα λοιπόν είναι φυσικό να συνδέεται η ανάμνηση (σύμβολο αυτής της κάρτας) με την μνήμη (άλλο σύμβολό της) αλλά και με το ζώδιο της μάθησης, τους Διδύμους.

Πώς τώρα με όλα αυτά συνδέεται το άσπρο; Είναι απλό, το άσπρο συνδέεται με φως και όταν γνωρίζουμε κάτι πραγματικά το «φωτίζουμε» αλλά και οι ίδιοι μπαίνουμε στο φως της γνώσης.

Για να μπορέσουμε να γνωρίσουμε πρέπει να έχουμε μνήμη (π.χ. πως θα μάθω μια ξένη γλώσσα, αν δε θυμάμαι το λεξιλόγιό της), θα πρέπει επίσης να μην έχουμε καμία προκατάληψη, να είμαστε «καθαροί», αγνοί όπως το άσπρο φως, να μην έχουμε καμία ιδιοτέλεια ή συμφέρον. Μόνο έτσι θα κατακτήσουμε την γνώση.

Μνήμη, ανάμνηση, αγνότητα, ανιδιοτελής γνώση συνδέονται στα πλαίσια αυτής της κάρτας.

Αυτή η κάρτα όμως δηλώνει και διευκρίνιση δεδομένων, ξεκαθάρισμά τους, αξιοποίησή τους· δηλώνει επίσης αναμνήσεις που πρέπει να μένουν γιατί έχουν χρησιμότητα (π.χ. αν έχουμε μάθει να δίνουμε πρώτες βοήθειες καλό είναι να μην το ξεχνάμε, γιατί είναι πάντα μια χρήσιμη γνώση που καλό είναι να βρίσκεται στο «σκληρό δίσκο του μυαλού» για να είναι αξιοποιήσιμη σε κάθε κρίσιμη περίπτωση).

Τέλος η κάρτα αυτή δηλώνει και «συμφιλίωση» και έτσι συνδέεται πάλι με το λευκό χρώμα της αγνότητας που ξέρει και να συγχωρεί.

Συνδέεται όμως και με τον πλανήτη της συμφιλίωσης και της συνεργασίας, την Αφροδίτη, που μην το ξεχνάμε εσωτερικά κυβερνά το ζώδιο των Διδύμων, το ζώδιο με το οποίο συνδέεται η κάρτα αυτή.

Φυσικά η κάρτα αυτή σε αρνητική θέση μπορεί να δηλώνει μνησικακία, έλλειψη συμφιλίωσης, πολεμική και δυσκολία επίτευξης διανοητικών στόχων.