Το πεπρωμένο θύελλα σωστή /Ο άνθρωπος ανήμπορο κλαδί /Πότε η θύελλα ψηλά το ανεβάζει /πότε στα Τάρταρα το κατεβάζει /

κι όταν το πάει με χάρη στα ψηλά /Καυχιέται το κλαδάκι για τα δικά του τα φτερά!


Hieronymus LornΤετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014

Το πέρασμα των Δεσμών της Σελήνης στον άξονα Ζυγού/Κριού

Από την αρχαιότητα η αστρολογική τέχνη χρησιμοποιούσε εκτός από τους 7 τότε γνωστούς πλανήτες και 2 σημεία, που τα θεωρούσε εξίσου σημαντικά με τους 7 πλανήτες. Τα σημεία αυτά ήταν ο Βόρειος και ο Νότιος Δεσμός της Σελήνης (ή αλλιώς Ανιών/Κατιών Δεσμός ή Κεφαλή /Ουρά του Δράκου) και προκύπτουν από το σημείο τομής της τροχιάς της Γης με την τροχιά της Σελήνης.

Σύγχρονες τάσεις της Αστρολογίας, όπως η Κοσμοβιολογία ή η Uranian Αστρολογία, παρόλο που μπορεί να απορρίπτουν ή να στέκονται κριτικά σε πολλά δομικά στοιχεία της Κλασικής Αστρολογίας (όπως π.χ. οι αστρολογικά οίκοι,τα ζώδια), χρησιμοποιούν στο έπακρο τους Δεσμούς της Σελήνης, το ίδιο και η Ινδική Αστρολογία που έχει πολλές άλλες διαφορές με τη Δυτική - Τροπική Αστρολογία. Η Καρμική πάλι Αστρολογία βασίζεται κυρίως στους Δεσμούς της Σελήνης για τον προσδιορισμό της παρελθούσης εμπειρίας, είτε αυτή είναι εμπειρία προηγούμενων ενσαρκώσεων, είτε είναι η εμπειρία των προγόνων που έρχεται σε μας μέσα από την κληρονομικότητα (για όλα αυτά γράφουμε αναλυτικά στη στήλη μας για την «εσωτερική - εξελικτική» Αστρολογία).

Οι Δεσμοί της Σελήνης κινούνται αντίστροφα στο Ζωδιακό (π.χ. πάνε από τον Κριό στους Ιχθείς), βρίσκονται σε αντίθεση μεταξύ τους (αν ο Βόρειος είναι στο Ζυγό ο Νότιος είναι «απέναντι» στον Κριό) και στον άξονα που βρίσκονται «κάθονται» περίπου 18 μήνες. Όταν εμπλέκονται με νουμηνίες και πανσελήνους έχουμε ηλιακές και σεληνιακές εκλείψεις (γι’ αυτό στις εκλείψεις οι Δεσμοί της Σελήνης είναι πάντα κοντά στα φώτα).

Η κλασική Αστρολογία - ειδικότερα ο κλάδος της «Καρμικής» Αστρολογίας - συνδέει τους Δεσμούς της Σελήνης με την παρελθούσα και την τωρινή εμπειρία και πιστεύει πως ο Νότιος Δεσμός δείχνει το πλήθος των συσσωρευμένων εμπειριών ενώ ο Βόρειος τις εμπειρίες που πρέπει να αποκτηθούν αξιοποιώντας όμως όλο το δυναμικό του Νότιου Δεσμού· είναι λάθος να νομίζει κάποιος - αυτό δυστυχώς το κάνουν πολλοί μαθητές της Αστρολογίας - πως πρέπει να «καταργήσουμε» το Νότιο για να πάμε στο Βόρειο, αντιθέτως, πρέπει να αξιοποιήσουμε το υλικό του Νότιου για να πάμε στο Βόρειο, δηλαδή το ζήτημα είναι να γίνει μια «σύνθεση», του Νότιου με το Βόρειο Δεσμό.

Το Φλεβάρη του 2014 οι Δεσμοί θα περάσουν από τον άξονα Ταύρου/ Σκορπιού, όπου ήταν για 18 μήνες περίπου, στον άξονα Ζυγού/ Κριού όπου και θα παραμείνουν πάλι για 18 μήνες.

Ας δούμε τι δηλώνει ο άξονας Ζυγού/ Κριού στην Καρμική Αστρολογία, τι μας αποτρέπει, ποιες είναι οι αρνητικές πτυχές του και ποια τα ζητούμενά του.

Ο ΑΞΟΝΑΣ ΖΥΓΟΥ / ΚΡΙΟΥ

Αυτό που πρέπει να αποφεύγεται για να γίνει ορθολογιστική διαχείριση των Δεσμών της Σελήνης είναι α) η εμμονή στο Νότιο Δεσμό (κάτι που όλοι το συνηθίζουμε, γιατί είναι το οικείο περιβάλλον μας), β) η αρνητική πραγμάτωση του Βόρειου, κάτι που μπορεί να συμβεί όταν δεν αξιοποιούμε την εμπειρία του Νότιου. Αντίθετα αυτό που πρέπει να επιδιώκει κάποιος είναι η σύνθεση των εμπειριών που υποδηλώνει ο Νότιος Δεσμός και των αιτημάτων του Βόρειου Δεσμού.


Ας δούμε όμως τώρα σε ένα εύληπτο και εργονομικό πίνακα πως μπορεί να εκδηλωθεί αρνητικά η εμμονή στο Νότιο Κριού, η μονομερής πραγμάτωση του Βόρειου Ζυγού αλλά και πως μπορεί να γίνει η σύνθεση των δύο ζωδίων, κάτι που είναι και το δέον.

Πάντως, γενικά μιλώντας, οι Δεσμοί αυτοί δείχνουν πως η Ψυχή έχει θητεύσει σε περιβάλλον βίας (Κριός), πρωτογονισμού και ατομικισμού. Τώρα πρέπει να πάρει το μάθημα της συνεργασίας, να κατανοήσει πως το Εγώ μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο από το Εσύ, διαφορετικά είναι «μισό». Παρακολουθήστε λοιπόν τον πίνακα που σας αναφέραμε:Στην πολιτική Αστρολογία οι Δεσμοί της Σελήνης έχουν πολύ μεγάλη σημασία, γιατί συνδέονται με ενώσεις πάσης φύσεως, ομάδες ανθρώπων, συνεργασίες, συλλογικότητες κάθε μορφής. Ειδικά τώρα, που οι Δεσμοί της Σελήνης περνούν σε άξονα που συνδέεται με διπλωματία, πολιτική, ακόμα και πόλεμο (αυτά δηλώνει ο άξονας Ζυγού/Κριού), το ενδιαφέρον του πολιτικού Αστρολόγου αυξάνει, πολύ περισσότερο που οι Δεσμοί διελαύοντας απ’ αυτά τα ζώδια θα εμπλακούν με «σκληρές» όψεις (σύνοδο, τετράγωνο, αντίθεση) με Άρη, Ουρανό, Πλούτωνα.

Πριν δούμε όμως τι μπορεί να δηλώνουν γενικά αυτές οι εμπλοκές, ας δούμε πότε είχαμε πάλι τους Δεσμούς της Σελήνης (κάθε 18-19 χρόνια βρίσκονται στον ίδιο άξονα).

α. ’40 -’41, που ξέσπασε ο πόλεμος και η κατοχή.
β. ’58 - ’59, που ιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία με τις «προδοτικές» κατά κάποιους συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου.
γ. ’77 - ’78, χρονιά του «Βυθίσατε το Χόρα».
δ. ’96 - ’97, χρονιά των Ιμίων, θανάτου Ανδρέα Παπανδρέου, κυριαρχία Σημίτη και περαιτέρω σύνδεσης της χώρας με Ευρώπη.

Η εμπλοκή των Δεσμών με τους πλανήτες που αναφέραμε μπορεί να δηλώνει:

 Α) Με Άρη
Καινούργιες ενώσεις - συνεργασίες
Διαταραχές και φασαρίες σε διάφορους οργανισμούς
Φαινόμενα αντικοινωνικής συμπεριφοράς
Δυσαρμονικές συνεργασίες
Β) Με Ουρανό
Ασυνήθιστες σχέσεις - συνεργασίες
Ιδιόρρυθμες ομάδες
Ξαφνικά περιστατικά στην κοινοτική ζωή
«Η εμπειρία της αναστάτωσης μαζί με άλλους», όπως κατά λέξη γράφει γι’ αυτά τη δυναμική ο R. Ebertin.
Γ) Με Πλούτωνα
«Καρμικές» ενώσεις για ένα σκοπό ή για κάποια κοινή εμπειρία.
Εμφάνιση οργανώσεων αγνώστου προελεύσεως, «σκοτεινών».
Δημιουργία συνεταιρισμών και ενώσεων κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες ζωής.
Τεταμένες σχέσεις.
Μαζικές εκστρατείες.
Τραγική μοίρα μεγάλης ομάδας ανθρώπων.
Έναρξη μιας «μοιραίας» σχέσης - συνεργασίας.

Πάντως οι Δεσμοί αυτοί θέλουν να μας τονίσουν πως όσο το Εγώ μένει περιχαρακωμένο και δεν ανοίγεται σε ένα «Εσύ», πάντα θα αποτυγχάνει στο να πετύχει την εξέλιξή του.

Γιατί εξέλιξη σημαίνει να καταλάβουμε πως ο «άλλος» είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη των δικών μας δυνατοτήτων, που βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση.