Το πεπρωμένο θύελλα σωστή /Ο άνθρωπος ανήμπορο κλαδί /Πότε η θύελλα ψηλά το ανεβάζει /πότε στα Τάρταρα το κατεβάζει /

κι όταν το πάει με χάρη στα ψηλά /Καυχιέται το κλαδάκι για τα δικά του τα φτερά!


Hieronymus Lorn



Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Σαπφώ: ο Αστεροειδής των σεξουαλικών προτιμήσεων και της καλλιτεχνίας





ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ - ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η Σαπφώ είναι ένας μέτριος σε μέγεθος αστεροειδής, ανακαλύφθηκε το 1864 από τον Norman Pogson και έχει διάμετρο 78,4χλμ.

Ο αστεροειδής πήρε το όνομα της Σαπφώς, της μεγάλης λυρικής ποιήτριας από τη Λέσβο, η οποία και έχει συνδεθεί με το γυναικείο ομοφυλόφιλο έρωτα και από εκεί έχει προέλθει και ο όρος «λεσβιασμός». Για τη Σαπφώ ακόμα και ο Πλάτων έγραψε ένα δίστιχο, στο οποίο την αποκαλεί «δέκατη μούσα».

Γράφει κατά λέξη: «εννέα τας Μούσας φασίν τινές. ως ολιγώρως/ηνίδε και Σαπφώ Λεσβόθειν η δεκάτη», που σημαίνει σε ελεύθερη απόδοση: «Λεν πως οι Μούσες είναι εννιά, τι απερισκεψία/ να και η Σαπφώ απ’ τη Λέσβο η δεκάτη». 

Έζησε στη Λέσβο περίπου το 600π.Χ, είχε παντρευτεί και είχε μάλιστα και μία κόρη. Είχε τρεις συντρόφους και φίλες με τις οποίες λέγεται πως διατηρούσε μία ιδιόρρυθμη ερωτική σχέση, κάτι που φαίνεται και μέσα από τα ποιήματά της, στα οποία είναι έντονο το ερωτικό στοιχείο.

Πασίγνωστό είναι το ποίημά της «κέλομαι σε Γογγύλα», που είχε μελοποιήσει ο αξέχαστος Μάνος Χατζιδάκις και υπάρχει στο εκπληκτικό άλμπουμ του «Ο μεγάλος ερωτικός».

Αυτά τα λίγα μυθολογικά για τη Σαπφώ, ας δούμε τώρα πια είναι η αστρολογική της λειτουργία, αφού αναφέρουμε πως ο «αύξων αριθμός» που έχει η Σαπφώ στον κατάλογο των πλανητοειδών-αστεροειδών είναι ο αριθμός 80.

Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Πριν εξετάσουμε την αστρολογική λειτουργία της Σαπφώς θέλουμε να τονίσουμε δύο στοιχεία, που είναι απαραίτητοι όροι για την ορθή μελέτη των αστεροειδών - πλανητοειδών.

Α. Ένας πλανητοειδής - αστεροειδής θα εκδηλώσει πολύ περισσότερο τη δυναμική του αν, στο ζώδιο που αυτός βρίσκεται, υπάρχουν κι άλλοι αστρολογικοί παράγοντες, κυρίως τα 2 φώτα, ο Ήλιος και η Σελήνη.

Β. Ο αστεροειδής-πλανητοειδής εκδηλώνει πιο έντονα τη δυναμική του όταν και άλλοι «κλασικοί» αστρολογικοί παράγοντες που συνδέονται με τα θέματα που αυτός δηλώνει είναι συμβατοί με τη σημασία του π.χ. αν ο αστεροειδής Eros, που στα πλαίσια αυτών των δοκιμιών μας έχουμε αναλύσει, δηλώνει κάποια πράγματα σε ένα ωροσκόπιο, θα πρέπει να κοιτάξουμε αν και ο Άρης, η Αφροδίτη και ο κυβερνήτης του 5ου οίκου συνάδουν με αυτά που ο Eros δηλώνει, μιας και οι παράγοντες που αναφέραμε συνδέονται κι αυτοί με θέματα ερωτικά.

Αυτούς τους δύο «κανόνες», αξιώματα αν θέλετε, δεν πρέπει να τα ξεχνάτε ποτέ όταν μελετάτε αστεροειδείς, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθείτε σε παρανοήσεις.

Ας δούμε τώρα τι αστρολογικές πληροφορίες μπορεί να μας δώσει ο αστεροειδής Σαπφώ.

Αφού η Σαπφώ ήταν ποιήτρια, είναι φυσικό ο αστεροειδής αυτός να συνδέεται με κάθε μορφή τέχνης, να είναι δείκτης καλλιτεχνικού ταλέντου αλλά και δείκτης καλλιτεχνικής ευαισθησίας. φυσικά θα ληφθούν υπόψη και οι «κλασικοί» αστρολογικοί παράγοντες που συνδέονται με τέχνη, δηλαδή η Αφροδίτη, ο Ποσειδώνας, ο 5ος οίκος, οι πλανήτες που βρίσκονται μέσα σ’ αυτόν, ο κυβερνήτης αυτού του οίκου. Επίσης οι πλανήτες που υπάρχουν στο ζώδιο του Ζυγού, του Λέοντα και των Ιχθύων, στα 3 δηλαδή κατεξοχήν καλλιτεχνικά ζώδια.

Η Σαπφώ ήταν ερωτική ποιήτρια, άρα είναι φυσικό να δείχνει:

α) πώς θέλουμε τον έρωτα,
β) πόση είναι η ανάγκη του έρωτα,
γ) ποιες είναι ίσως οι ερωτικές προτιμήσεις,
δ) αν έχουμε ή όχι ευκολία στο να εκφράζουμε τον ερωτισμό μας.
ε) Δείχνει επίσης κατά πόσο μπορεί να έχουμε τύχη στον έρωτα,
στ) πώς μπορεί να εισπράττουμε μια ερωτική απογοήτευση.