Το πεπρωμένο θύελλα σωστή /Ο άνθρωπος ανήμπορο κλαδί /Πότε η θύελλα ψηλά το ανεβάζει /πότε στα Τάρταρα το κατεβάζει /

κι όταν το πάει με χάρη στα ψηλά /Καυχιέται το κλαδάκι για τα δικά του τα φτερά!


Hieronymus Lorn



Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΚΡΟΝΟΥ – ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ





Σε αυτό το άρθρο μας, θέλουμε να σταθούμε σε ένα μεγάλο αστρολογικό συμβάν, που είναι και μία όαση μέσα στη γενικότερη φθορά και παρακμή, το τρίγωνο Κρόνου/ Ποσειδώνα που θα λάβει χώρα στο 2013 στα ζώδια του νερού και θα ενισχυθεί περισσότερο όταν και ο Δίας πανίσχυρος περάσει στο ζώδιο του Καρκίνου.




Πριν ξεκινήσουμε θέλουμε να διευκρινίσουμε πως το τρίγωνο αυτό είχε συμβεί και όταν οι δύο πλανήτες ήταν στο Ζυγό και τον Υδροχόο αντίστοιχα, άρα πήραμε μια «γεύση» από τον τρόπο λειτουργίας του.

Σχηματίστηκε για πρώτη φορά, τον Οκτώβρη του 2012, όταν μπήκε ο Κρόνος στο Σκορπιό και θα σχηματιστεί – όπως είπαμε – ξανά και το 2013.

Πιστεύουμε πως τη φορά αυτή θα βγάλει πιο έντονα τη δυναμική του γιατί:

Τις προηγούμενες φορές που σχηματίστηκε οι δύο πλανήτες ήταν ή σε αναιρετική μοίρα (29 Ζυγού - Υδροχόου) ή σε μηδενική μοίρα (0 Σκορπιού - 0 Ιχθύων), μοίρες στις οποίες δεν ήταν εύκολο να εκδιπλωθεί η δυναμική τους.

Τώρα στο τρίγωνο αυτό θα παρέμβει και ο Δίας.

Το τρίγωνο αυτό στην καλύτερή του εκδοχή μπορεί να δώσει φαινόμενα θυσίας ή αυτοθυσίας, φροντίδα και περιποίηση στους άλλους, αυτοπεριορισμό, άρνηση του καταναλωτικού πνεύματος. Μπορεί επίσης να συνδεθεί με εμφάνιση νέων καλλιτεχνικών τάσεων, νέων «εμπνεύσεων» στο χώρο της τέχνης, με κινήματα που θα έχουν ως κύριο στοιχείο τους τη συμπόνια, την αδελφοσύνη, την από κοινού αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων, την αλληλεγγύη («σε δύσκολους καιρούς ασκείται η αλληλεγγύη» έλεγε ένα παλιό ροκ γερμανικό τραγούδι, “in schweren zeiten übt man Solidarität”).

Σε συνθήκες που υπάρχουν πολλά κοινά βάσανα, ταλαιπωρίες, η όψη αυτή – πολύ περισσότερο όταν και ο Δίας θα παρέμβει στην όψη αυτή – μπορεί να δώσει φαινόμενα αμφισβήτησης του υλιστικού προτύπου, φαινόμενα ιδεαλισμού, ρομαντισμού, να είναι το «αντίβαρο» σε συνθήκες που κυριαρχούν η φτώχεια και η καταπίεση.

Είναι κατεξοχήν όψη στήριξης σε εποχές που μπορεί να υπάρξει «ανθρωπιστική κρίση», κάτι που ήδη δυστυχώς έχει αρχίσει στη Νότια Ευρώπη.

Πάντως ήδη βλέπουμε φαινόμενα κοινωνικής αλληλεγγύης και στη χώρα μας αλλά και σε πολλές χώρες της Νότιας, κυρίως, Ευρώπης.

Ο Κρόνος, κατεξοχήν πλανήτης σταθερότητας, σε καλή όψη με τον πλανήτη της εξασθένησης, τον Ποσειδώνα, βοηθά να σταθούμε σε περιόδους εξασθένησης, δίνει «χείρα βοηθείας» σε φτωχά, εξαθλιωμένα και καταπιεσμένα άτομα.

Ο Κρόνος πάλι, πλανήτης της μορφοποίησης, δίνει «μορφή» στην έμπνευση, γι’ αυτό και η όψη αυτή έχει συνδεθεί με «καλλιτεχνική άνοιξη» . στα μέσα της δεκαετίας του ’60, όταν είχαμε πάλι τρίγωνο των δύο αυτών πλανητών, αλλά σε «αντίθετη διάταξη», δηλαδή τον Κρόνο στους Ιχθύες και τον Ποσειδώνα στο Σκορπιό, είχαμε επίσης τη μεγάλη άνθηση της τέχνης, κυρίως του κινηματογράφου (Ποσειδώνια τέχνη) και της μουσικής (Κρόνια τέχνη, λόγω της δομής της αυστηρής που έχει), είχαμε επίσης κινήματα που κήρυτταν το λιτό και απέριττο τρόπο ζωής, την αλληλεγγύη και την ειρήνη, όπως το κίνημα των χίπυς.

Σε πολιτικό επίπεδο είχαμε το αντιπολεμικό κίνημα, κυρίως στις Η.Π.Α., το γαλλικό Μάη της αμφισβήτησης (που αποκορυφώθηκε βέβαια το ’68) αλλά και τα κινήματα αμφισβήτησης στις τότε σοσιαλιστικές χώρες (π.χ. Τσεχοσλοβακία). Ροκ, αβανγκάρντ στον κινηματογράφο, χίπυς, αντιπολεμικό κίνημα, νέο κύμα, Θεοδωράκης, Χατζιδάκης, Ξαρχάκος, συνδέονται με τη «χρυσή» δεκαετία του ’60 που σε επίπεδο καλλιτεχνικό άφησε παρακαταθήκη για πολλές γενιές (δεν είναι τυχαίο πως και οι σημερινοί νέοι ακόμα και σήμερα ακούν Beatles, Stones, Zeppelin κ.ά., όλα συγκροτήματα της «χρυσής» δεκαετίας του ’60).

Τότε επίσης αναπτύσσονται και όλες οι τάσεις εκείνες που προτείνουν μία «στροφή» σε ανατολικές θρησκείες, σε πρακτικές διαλογισμού, πρακτικές στις οποίες συνυπάρχει και η δυναμική του Ποσειδώνα αλλά και του Κρόνου, πλανήτη που στις πιο υψηλές οκτάβες του συνδέεται με κάθε μορφή ασκητισμού και πνευματικότητας (ειδικά στην Ινδική Αστρολογία).
Στη δεκαετία του ’60 ήταν πάλι ο Χείρωνας στα Ψάρια, άρα παρενέβαινε και αυτός στο τρίγωνο των δύο πλανητών, κάτι που συμβαίνει και τώρα και είναι πιθανή κάποια ιδιαίτερη ανάπτυξη της τέχνης – ειδικά της Μουσικής, μιας και ο Χείρωνας είναι «ο Κένταυρος με την κιθάρα», όπως είχαμε γράψει και σε δοκίμιό μας για το Χείρωνα που δημοσιεύθηκε εδω – πολύ περισσότερο που ο Χείρωνας είναι και στο «καλλιτεχνικό» ζώδιο των Ιχθύων.

Εν κατακλείδι λοιπόν, το τρίγωνο αυτό μας προετοιμάζει για:

Νέα ανάπτυξη της τέχνης (μην ξεχνάμε πως σε συνθήκες φθοράς και παρακμής η τέχνη ακμάζει).

Ανάπτυξη μεταφυσικής.

Κινήματα με ανθρωπιστικό χαρακτήρα.

Φαινόμενα αλληλεγγύης.

Ας ελπίσουμε πως θα είναι ένα ισχυρό αντίβαρο στη σκληρότητα των καιρών και θα βοηθήσει ώστε μέσα απ’ αυτή τη σκληρότητα να αναδυθούν πάλι αξίες πανανθρώπινες και η συμπάθεια, η συμπόνια και η αλληλεγγύη να βρεθούν πάλι στην επικαιρότητα και να μη θεωρούνται «ένδειξη αδυναμίας» ή εκδήλωση της «ηθικής των δειλών», όπως σε μεγάλο βαθμό θεωρούνται σήμερα.