Το πεπρωμένο θύελλα σωστή /Ο άνθρωπος ανήμπορο κλαδί /Πότε η θύελλα ψηλά το ανεβάζει /πότε στα Τάρταρα το κατεβάζει /

κι όταν το πάει με χάρη στα ψηλά /Καυχιέται το κλαδάκι για τα δικά του τα φτερά!


Hieronymus Lorn



Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Το τετράγωνο Ουρανού – Πλούτωνα




"Με φλογισμένα χείλη πιες γονατιστός / από το ποτάμι που το λέμε/ ΓΕΓΟΝΟΣ''
 (από το πολύστιχο ποίημα του Β. Μαγιακόβσκι –‘’ Καλά Πάμε’’).



Στο Κοσμικό Ωροσκόπιο, που έχει βέβαια ωροσκόπο την 0ο Κριού, ο Ουρανός κυβερνά τον 11ο οίκο, οίκο του Υδροχόου, και ο Πλούτωνας τον 8ο οίκο, οίκο του Σκορπιού.

Ο 11ος οίκος είναι ο οίκος της συλλογικότητας, των στόχων, των υπερεθνικών συνόλων και διεθνών οργανισμών (π.χ. Ε.Ε., ΝΑΤΟ κ.ά.) και ο 8ος είναι ο οίκος των κεφαλαίων αλλά και του θανάτου και της αναγέννησης.

Οι δύο αυτοί πλανήτες έχουν κάποια «συνάφεια» μεταξύ τους, μια «εκλεκτική συγγένεια» - για να θυμηθούμε αυτήν την ωραία έκφραση του Goethe – μιας και ο Ουρανός έχει έξαρση στο Σκορπιό, το ζώδιο του Πλούτωνα και οι αντισκιές των δύο αυτών ζωδίων – Υδροχόου και Σκορπιού – συναντώνται.

Αμφότεροι οι πλανήτες είναι βίαιοι, έχουν σκληρές ποιότητες και ο άξονας που σχηματίζουν συνδέεται, κατά την Κοσμοβιολογία, με εκρηκτικές καταστάσεις, με επαναστάσεις, δείχνουν προώθηση μετασχηματισμών, κατάρρευση παλαιών κατασκευών και ανοικοδόμηση καινούργιων.

Στην αρνητική εκδοχή τους συνδέονται με φαινόμενα φανατισμού, μονόπλευρες απόψεις, βία, βιαστικές κινήσεις και μανία καταστροφής.

Σε κοινωνικό επίπεδο ο άξονας αυτός συνδέεται με αναμορφωτές κάθε μορφής, με κάθε τι το πρωτοποριακό και με άτομα που είναι έξω από τα συνηθισμένα.

Σε σκληρές όψεις (όπως π.χ. τώρα που έχουμε τετράγωνο) μπορεί να έχουμε πράξεις βίας, αναστατώσεις, ανατρεπτικές δραστηριότητες, ατυχήματα, καταστάσεις που οδηγούν σε υποχρεωτικές, επιβαλλόμενες αποφάσεις, καταστάσεις που παίρνουμε αποφάσεις «με την κάννη στον κρόταφο», όπως κατά λέξη γράφει ο Ebertin γι’ αυτό το συνδυασμό.

Σε κάθε περίπτωση η εμπλοκή αυτών των δύο πλανητών δείχνει κατασκευή κάτι εντελώς καινούργιου, δείχνει δημιουργία νέων συνθηκών ζωής.

Η ίδια όψη (τετράγωνο) είχε υπάρξει ξανά στα χρόνια του μεσοπολέμου στα παρορμητικά ζώδια – Κριό, Καρκίνο – και όταν ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος οι δύο πλανήτες είχαν περάσει σταθερά ζώδια – Ταύρος, Λέων – και, όπως είχαμε γράψει και παλαιότερα, είχαν τότε συνδεθεί:

Με τη γέννηση του ολοκληρωτισμού (ναζισμός, φασισμός, σταλινισμός).

Τη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης και των μαζικών εκτελέσεων.

Το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Ακραίες μορφές φανατισμού – δογματισμού.

Φυσικά τα καθεστώτα που αναφέραμε, έφεραν νέες συνθήκες ζωής, μόνο που αυτή η ζωή ήταν ο εφιάλτης του ολοκληρωτισμού. Άρα και τώρα που οι δύο πλανήτες κάνουν πάλι σκληρή όψη μεταξύ τους – και, όπως είπαμε, θα γίνεται για αρκετά χρόνια – ίσως πάλι βιώσουμε κάποια νέα μορφή ολοκληρωτισμού ή κάποια μορφή πολέμου.

Το ότι το μεσοδιάστημά τους είναι στον Υδροχόο συνηγορεί για σκληρά φαινόμενα βίας σε παγκόσμιο επίπεδο, μιας και ο Υδροχόος είναι ζώδιο παγκοσμιότητας (υπόψη πως και ο άλλος «σκληρός» άξονας, ο άξονας Κρόνου/ Πλούτωνα, που συνδέεται με κάθε μορφή δικτατορίας και ομαδικού περιορισμού, είναι κι αυτός σε ζώδιο παγκοσμιότητας, τον Τοξότη).

Το ότι ο Κρόνος, όταν μπει στο Σκορπιό, κάποια στιγμή θα εμπλακεί κι αυτός στο μεσοδιάστημα αυτών των δύο πλανητών, είναι κάτι εξόχως βαρύ, θα μας δοθεί πολλές φορές η ευκαιρία να το αναλύσουμε περισσότερο, απλώς τώρα αναφέρουμε πως αυτό δηλώνει χωρισμό, καταπίεση, μονόπλευρες τάσεις που θέλουν να κυριαρχήσουν στους άλλους.